Krönika

Tomas Lundin:Den första kebaben var tysk

Tomas Lundin

Kött på spett som skärs i tunna skivor och stoppas ner i ett pitabröd tillsammans med lök, sallad, strimlad vitkål och vitlöksås. Döner kebab är för de flesta koncentratet av turkisk mat. Fast i verkligheten skapades den moderna dönern i Tyskland – av den i dag 78-årige Kadir Nurman, eller ”Papa Döner” som han kallas.

Uppdaterad
Publicerad
AP
Foto: AP
Annons

BONN Året var 1972 när Kadir Nurman som då ägde en glassbar vid Bahnhof Zoo i Västberlin fick en snilleblixt. Alla dessa tyskar som stoppade i sig tjocka korvar och pommes frites. Varför inte ändra lite på den traditionella turkiska kebabrätten som serveras på tallrik tillsammans med sallad och ris?

Varför inte stoppa ner allt i ett uppskuret bröd?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons