Ohlsson missnöjd med EU-budgeten

Sverige är det land som förlorar mest på EU:s nya långtidsbudget. Åtminstone enligt det förslag som nu lagts fram. För varje krona vi betalar till EU får Sverige 54 öre tillbaka i stöd. Minst av alla medlemsländer. ”Totalt orealistiskt”, menar EU-minister Birgitta Ohlsson.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Om det finns en sak man kan säga om Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson, så är det att hon inte är rädd att uttrycka sig drastiskt när hon är upprörd. På bordet mellan oss ligger en uträkning som hennes medarbetare gjort. En lista som visar hur olika medlemsländer påverkas av förslaget till ny långtidsbudget för 2014-2020 som EU:s ordförandeland Cypern lade fram i början av veckan. Högst upp tronar Sverige på en inte alltför rolig förstaplats. Birgitta Ohlsson använder ord som ”väldigt besviken”, ”förslaget duger inte”, ”helt orimligt” och kallar EU-kommissionen ”tondöv” eftersom de uppenbarligen ”helt lyckats missa att det pågår en kris i Europa”.

Av siffrorna framgår att för varje krona som Sverige kommer att betala till EU, så får vi 54 öre tillbaka i olika former av stöd. Alltså en rejäl förlustaffär.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons