Recension

Spökryttarna från OrdebecRuskigheter och humor i fin balans

Historikern och arkeologen Fred Vargas har vunnit ett stort antal deckarpriser, däribland CWA International Dagger Award fyra gånger.
Historikern och arkeologen Fred Vargas har vunnit ett stort antal deckarpriser, däribland CWA International Dagger Award fyra gånger. Foto: FOTO: LOUISE OLIGNY
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Tidigare i år tilldelades Fred Vargas – pseudonym för professorn, historikern och arkeologen Frédérique Audoin-Rouzeau – det prestigefyllda CWA International Dagger Award. Det må vara välförtjänt även om jag personligen anser att hennes deckare ibland drar för mycket åt det ”gotiska”, åt skräckromantik och fantasy. Men de komplicerade intrigerna är synnerligen fiffigt konstruerade och persongalleriet fascinerande och minst sagt originellt, om det nu inte vore för att persongallerierna i moderna deckare numera alltid är originella och aparta. Men Vargas har en stor publik och är en av Frankrikes bäst säljande författare.

Nu återkommer hon på svenska med ”Spökryttarna från Ordebec” och redan titeln antyder att vi här kan vänta oss en rejäl dos skräckromantik som kommer att få sin naturliga förklaring. Eller?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons