Vapenvila ger hopp i Syrien

En hotfull upptrappning av strider mellan terrorgruppen Islamiska staten och kurdiska styrkor pågår kring miljonstaden Erbil i norra Irak. Men samtidigt har ett litet ljus tänts i IS-konflikten, då Syriens regering har accepterat sex veckors vapenvila i Aleppo.

Publicerad
Annons

Den blodiga konflikten i Irak och Syrien böljar fram och tillbaka. I tisdags kväll stegrades plötsligt våldet kring den kurdiska huvudstaden Erbil i irakiska Kurdistan. Då utförde den så kallade Islamiska staten en större attack mot kurdiska styrkor några mil söder om Erbil. Därefter följde en längre eldstrid, utan att den USA-ledda koalitionen kunde ingripa. De stridande parterna var alltför nära varandra för att det skulle vara möjligt att bara beskjuta IS-terroristerna.

Men på onsdagen lyckades kurdiska peshmerga-styrkor slå tillbaka attacken från IS, uppger militära källor för amerikanska CNN. Läget är dock oklart och fortfarande mycket spänt. Kurderna i norra Irak är alltmer oroliga för att jihadisterna ska bryta igenom och ta kontroll över delar av det autonoma Kurdistan. Erbil har hittills varit en skyddad hamn i konflikten, samt en plats där många västmakter och FN har sina baser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons