Recension

Lantliga scenerOz ger oss bot mot oron

ÖVERGIVENHET. Pionjärbyn Tel Ilan blir i Amos Oz händer en levande allegori över Israels öde. Det är uppenbart att en stor sorg driver författaren och fredsaktivisten, skriver Ulf Eriksson.

Ulf Eriksson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den israeliske författaren Amos Oz ”Lantliga scener” skildrar några människor i pionjärbyn Tel Ilan som grundades för hundra år sedan. I den längsta novellen bor lärarinnan Rachel tillsammans med sin far Pesach, en åldrad före detta knessetledamot. På tomten hyr en ung arabisk student ett skjul där han sitter och skriver på en bok ”om livet i en judisk by jämfört med livet i en arabisk by”. Pesach tycker sig höra ljud av grävande under sitt sovrum. Även de andra hör till slut ljud vars oklara karaktär dock består. En natt stiger Rachel upp och står ensam under stjärnorna.

Vad är det vi har läst? Den gamle koleriske Pesach i säckiga kakibyxor och solkig basker är en karikatyr av den hårdföre israelen. Hans motsats är den veke, boksynte arabiske ynglingen i skjulet. Mellan dem finns lärarinnan, kunskapens väktare och förmedlingens garant. På ett ställe läser man: ”Ibland fylldes Rachel av vrede och otålighet, gentemot fadern, gentemot huset, trädgården och den deprimerande byn, en vanmakt över hur hennes liv rann bort…”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons