Recension

Iliaden – en cover, Antiken by Night. Sex, droger och dildos i den klassiska och inte så ­klassiska litteraturen samt The Lost Books of the OdysseyEffektiv återvinning av antiken

LITTERÄR SAMPLING. Innan de skrevs ned var de muntliga ­homeriska eposen öppna verk, beredda på angrepp och omvandling. Några nya böcker visar att Odysséen och Iliaden, efter oändliga åter­besök, fortfarande tål att utforskas och användas.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hur var det nu? En man återvänder hem efter tio år i krig och lika många till sjöss. Hans hustru har åldrats, gift om sig med en annan, och han hoppas, förtvivlat, att allt han ställs inför är en dröm. Eller var det en dröm – striderna, äventyren? Är det kanske han själv som vankar omkring med grånat skägg och böjd kropp på Ithaka? En tung och saktmodig åldring som endast i myternas och berättelsernas värld, av en slump, fått låna sitt namn åt den mångförslagne hjälten i Troja.

Ja, kanske är inte
Hur var det? den mest akuta frågan att ställa sig om de antikens berättelser som än i dag sipprar in i våra liv, som än i dag bidrar till att forma hur vi ser på oss själva, vad vi gör, vad vi vill och bör göra och vilja. Viktigare och mer lockande är att, som så många gjort under årtusenden, fundera på hur det
är med just vårt förhållande till Odysseus, Penelope, Kassandra och alla andra som från mun till öra till papyrusrulle till bok har färdats genom tid och rum.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons