Stenmark 60 år: "Han fick hela Sverige att stanna"

I dag fyller Ingemar Stenmark 60 år. SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad minns tillbaka till tiden då hela Sverige stannade, de största segrarna, men också kraschen som kunde ha ändat karriären. Och till tv-inslagen som visade andra sidor av en av våra allra största idrottsmän.

Anders Lindblad
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Andra halvan av 1970-talet rådde Stenmarks-feber i Sverige. En tid långt före internet och diriektrapportering. På högstadieskolan i Vimmerby gällde precis detsamma som på de allra flesta andra skolor och arbetsplatser runtom i landet när Ingemar Stenmark tävlade: Lektioner och arbete avbröts – åtminstone när det var dags för andra åket – och tv:n rullades in i klassrummet. Sven ”Plex” Petersson hälsade välkommen från någon alpby som lät exotiskt spännande och tog mellantider med egen klocka. Vi tittade andlöst när Stenmark åkte, kunde namnen på alla konkurrenterna, och jublade när segern var klar. På helgerna var det självklart att se båda åken i tv-soffan. Hela familjen satt samlad, utom mamma som inte vågade titta när Ingemar skulle åka. Hon anslöt när vi andades ut efter dramatiken och Ingemar kom upp till hytten hos ”Plex” för att berätta om dagens åk.

Genombrottet kom i Madonna di Campiglio 17 december 1974. Ingemar låg 23:a efter första slalomåket, men svarade för ett fantastiskt andraåk och tog sensationellt hem segern, den första i världscupen av 86. Segrarna i världscupen blev med tiden nästan vardagsmat och därför kom fokus alltmer att läggas på VM och OS. I VM 1978 i Garmisch-Partenkirchen tog Ingemar guld i både slalom och storslalom, vilket gav honom SvD:s bragdguld för andra gången (han och Björn Borg delade medaljen det året och blev de första att tilldelas bragdguldet två gånger). I OS 1980 tog Stenmark återigen två guld – en fantastisk bedrift med tanke på de oerhörda förväntningarna som låg på honom. I OS 1984 fick han inte delta eftersom han hade så kallad B-licens och ansågs vara proffs.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons