Recension

Frihet & fruktan. Tankar om liberalismFrihet under attack

Vilket utrymme finns för liberala idéer om individens frihet i en tid då friheten tycks bli allt mer beskuren? Isobel Hadley-Kamptz försöker formulera ett slags postmodern liberalism utan stora visioner.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Liberalismen har utan tvekan en stark ställning på dagens ideologiska marknad. Frågan är vad detta betyder i en tid då friheten, liberalismens kärna, tycks bli allt mer beskuren. Den frågan är utgångspunkten för Isobel Hadley-Kamptz nya bok, ”Frihet & fruktan. Tankar om liberalism”. Det är en mörk bild av den västerländska civilisationen som målas upp i boken – ja, rentav som en helvetesvandring i Dantes anda.

Här beskrivs ett samhälle präglat av främlingsfientlighet, terrorism, övervakning, klassklyftor och kriminalitet. Utvecklingen på arbetsmarknaden är dyster, med allt fler arbetslösa och allt mer osäkra anställningsformer, parat med en övertro på lönearbetet som livets mening. Vilket utrymme finns egentligen, frågar sig Hadley-Kamptz, för liberala visioner om individens möjligheter att göra fria val?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons