Djävulen i detaljerna Djävulen i detaljerna

Publicerad
Annons

Det är väl känt att totalitära regimer inte bara har präglats av förtryck utan även av ett omfattande förmynderi. I öststaterna möttes jazz och swingkultur med kontroll och restriktioner. Talibanernas moralpolis upprätthöll hårda regler för kläder och frisyrer. I 30-talets Tyskland fördes en ambitiös folkhälsopolitik inklusive statliga kampanjer mot socker och fett och varningstexter på coca-cola.
Att ta upp detta som en invändning mot statligt förmynderi i moderna demokratier ses ofta som ett billigt associationsförsök. Och det stämmer naturligtvis att bestialiteter som arbetsläger, åsiktsförbud och folkmord aldrig kan eller får jämställas med restriktioner för nöjen och vardagsliv. Men det innebär inte att det saknas relevanta kopplingar mellan förmynderi och förtryck.
”Djävulen finns i detaljerna” brukar det ibland hävdas, och i förmynderiets fall är det sant. Förmynderi är att låta staten lägga sig i, styra och reglera hur människor lever sina liv i vardagen. Det handlar inte minst om restriktioner
för diverse nöjen och glädjeämnen, från dans och musik till alkohol och tobak.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons