Ivar Arpi:Grupper ställs redan mot varandra

Ivar Arpi
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

Man ska inte ställa grupper mot varandra, sägs det i debatten om migrationen och segregationen. På ett djupare plan är det sant. Men som uttrycket används i debatten är det en plattityd som inte bara är meningslös, utan osann. Ekonomi är att välja, som nationalekonomen Assar Lindbeck har uttryckt det. Och att välja bort. Nationalekonomi är att hushålla med ändliga resurser, offentlig förvaltning är att hushålla med en ändlig mängd socialsekreterare och bostäder. Människors intressen ställs alltid mot varandra. Det finns många exempel på just detta:

Poliser från norra Sverige bistår med gränskontrollerna i Skåne. Detta gör det svårare att klara av den ordinarie verksamheten. Torgny Olofsson, Polisförbundets ordförande i Nord, bekräftar: ”Om det här fortsätter i ett längre perspektiv, då blir jag riktigt orolig. Vi vet ju redan idag vilka problem vi har med att få verksamheten att gå runt”, säger han (P4 Västernorrland 7/12). Utanför Eslöv uppmanar polisen allmänheten att gå med i ett medborgargarde eftersom polisernas resurser går till asylmottagandet i Trelleborg (SvD:s ledarsida 26/10).

Annons
Annons

I Hedemora har bostadsbolaget AB Hedemorabostäder haft en tvist med Migrationsverket. Bolaget menar att lägenheterna bör gå till människor i den kommunala bostadskön. I tisdags dömde Svea hovrätt att asylsökande ska gå före i kön (SVT Dalarna 8/12).

Och i Örebro vill kommunala Örebrobostäder att var tionde ledig lägenhet ska gå till nyanlända. ”Det kan vara nån som har stått i kö i 20 år och sen ser att den lägenheten som just den personen varit ute efter, lämnas iväg. Men då säger jag att då får man nog ta det”, säger Ulf Rohlén som är VD för företaget (P4 Örebro 9/12). Något Hyresgästföreningen ställer sig bakom (P4 Örebro 11/12).

Poliser från norra Sverige hjälper till med gränskontrollerna i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folktandvården i hela Sverige jobbar nu för högtryck för att kunna hjälpa alla asylsökande personer med akut behov av tandvård. ”Det finns naturligtvis risk för undanträngningseffekter här. Att vi inte hinner med den planerade vård som vi i övrigt har tänkt oss”, säger Anders Ljungné, tandvårdschef över allmäntandvården i Västra Götaland (SR Ekot 30/10).

Även hälso- och sjukvården påverkas av asylströmmen. På flera ställen har man tvingats omfördela personal, vilket enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) riskerar tränga bort annan verksamhet. I tisdags meddelade Mödrahälsovården i Blekinge att 1 000 cellprovtagningar ställs in i år på grund av asylmottagandet. ”I värsta fall kan det leda till att cellförändringar inte upptäcks i tid”, säger mödrahälsovårdsöverläkare Bodil Ehn (SR P4 Blekinge 8/12).

Annons
Annons

Detta är bara några målkonflikter och avvägningar som görs dagligen. När rikspolitikerna duckar tvingas kommunpolitiker och vanliga tjänstemän att göra dem i stället. En del menar dock att vi kan göra allt för alla. ”Vi ska inte och vi behöver inte ställa olika utsatta grupper mot varandra. Inte asylsökande mot svenskfödda pensionärer, inte fattiga människor på flykt mot fattiga människor som blev kvar”, skrev till exempel Ulf Bjereld, förbundsordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet (Aftonbladet 6/11). Inom vänstern talar man om att höja skatten som lösningen på alla målkonflikter. Men bland annat MSB visar att det inte bara är pengar som saknas, utan personal, lokaler, bostäder och jobb.

Faktum är att detta kan vara den enskilt svåraste uppgiften Sverige står inför när det kommer till asylkrisen. Konflikter med etniska förtecken pyr redan i det svenska samhället. Risken är att de nu blir underblåsta av ekonomiska målkonflikter i vardagen – som kan gälla tandvård, polisresurser, vård eller bostadsköer. Det är en mycket riskabel situation.

_Uppdatering 16/12: De 1 000 cellprovtagningar som Mödrahälsovården i Blekinge ställer in gäller för i år, inte permanent. I en tidigare version saknades ordalydelsen "i år", även om det fanns och finns länk till källa (P4 Blekinge) där det tydligt framgår. _

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons