Den heliga förnedringen

Ett av vårens stora teman i kulturen är arbetslivet – ett arbetsliv som i allt högre grad bygger på förnedring. Författaren Roland Paulsen menar att våra jobb börjat påminna om dokusåpor.

Roland Paulsen
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I Elise Karlssons aktuella roman ”Linjen” får vi följa Emma i kontorsproletariatets lysrörsflimmer. Hon går från arbetslöshet till provanställning och vidare till fast tjänst – ständigt jagad av rädslan för att mista det arbete som hon samtidigt finner djupt otillfredsställande. När anställningskontraktet skrivs på är hennes första impuls att rusa ut ur byggnaden: ”Men sedan blir jag lite osäker. Jag litar inte på orden på papperet. Jag litar inte på att vara sist in. Att vara den som står allra längst ned. Jag måste klättra uppåt på de andras ryggar.”

”Linjen” är en av flera arbetsskildringar bland vårens svenska filmer, pjäser och böcker. Det de alla har gemensamt är att de sätter det så kallade prekariatet i fokus. Detta begrepp, som först myntades av den franske sociologen Pierre Bourdieu, avser den växande grupp människor som arbetar under osäkra anställningsvillkor – som hoppar mellan vikariat, som åker in och ut ur arbetslöshet. Det kan handla om en journalist som rör sig mellan frilansuppdrag, projekt och vikariat, eller om en papperslös som jobbar svart mot dagslön.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons