Ny vädersatellit ger säkrare prognoser

En ny vädersatellit ger mer detaljerade bilder till SMHI. Dimma, snöbyar och snabba lågtryck kan följas snabbare. Även prognoserna kommer att bli bättre, med reservation för att de fortfarande kan ha helt fel.

Susanna Baltscheffsky
Publicerad
Annons

Bilden är en av de första som SMHI har tagit fram från den nya europeiska vädersatelliten Meteosat-8. Till skillnad från bilder från tidigare satelliter så går det att skilja moln från snö. Det ljusgröna fältet över norra Svealand och Götaland är ett band med nysnö. Molnens egenskaper går också att utläsa bättre. Gulfärgade områden betyder låga moln, höga kalla moln är blåa.

– Den rumsliga upplösningen är 2,5 till 4 gånger bättre än de satelliter vi hittills har använt, berättar Sten Orrhagen, tekniskt ansvarig för satellitdata vid Smhi.
Meteosat-8 fångar också in mer data i olika temperaturintervall, vilket är förklaringen till att exempelvis moln och snö framträder olika. Data från satelliten skickas varje kvart, i stället för varje halvtimme som en föregångare. En annan vädersatellit som används skickar ut data åtta till tio gånger per dygn.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons