Lyxbröd från hål i väggen

Doften av nybakat sprider sig och stadsbilden och köpbeteenden förändras. Snart verkar det finnas en brödbutik i varje kvarter. Surdegskulturen har verkligen fått fäste. Text Lotta Ringdahl Foto Malin Hoelstad

Publicerad
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
Annons
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD

SURDEGSFILIAL

Valnöt, grov, dinkel eller levain. Numera behöver man inte gå långt för att hitta gott bröd. Det senaste året har innerstadens stadsdelar berikats med mängder av nya bra brödställen. Stockholms nya brödbutiker är ofta pyttesmå ”hål i väggen” och själva bageriet ligger utanför tullarna. Och eftersom allt fler är noga med vad de äter och brödhajpen pågått i några år, så finns det gott om kunder som inte orkar mata en egen surdeg men är beredda att betala runt 100-lappen för att få njuta ett stenugnsbakat sådant bröd till frukost. Ett exempel på den nya brödbutikstrenden är Dalarö bageri som flyttade in på Drottninggatan tidigare i år.

–Vi hade inte ens fått upp skyltarna utanför innan det började komma in kunder, säger Josefina Törnberg som driver bageri och filial tillsammans med Christina Holmberg.

Annons
Annons

Ett stenkast ner på gatan finns Bakery & spice som öppnade sin filial för drygt en månad sedan. Butiken är pytteliten men brödet, som bakas i Solna, får plats och kunderna har redan hittat dit.

En annan kedja som nyligen expanderat är Fabrique. Senaste tillskottet ligger på Långholmsgatan och utöver det har kedjan ytterligare tre butiker varav en på Odengatan.

Utbudet i den sparsmakat inredda butiken får det att vattnas i munnen på vilken surdegsnörd som helst. De halvmeterlånga limporna på översta hyllan har en yta som liknar månlandskap, och stenugnsbakningen gör sitt till för utseendet. Ägaren David Zetterström gläds åt stockholmarnas smak för riktigt bröd.

–Återgången till traditionella livsmedel finns över hela världen, en längtan efter det handgjorda, bort från det industriella, säger han.

I början av september öppnar ytterligare en Fabriquebutik, på Rosenlundsgatan. Dit flyttar även själva bageriet som idag ligger i Kärrtorp. Dessutom blir det plats över för att hålla kurser.

Surdegsboomen har även tagit plats på nätet. Dels med
Martin Johanssons prisbelönta sajt Pain de Martin , dels med
Surdegskartan som startade i januari. Surdegskartan är en rikstäckande sajt som hela tiden uppdateras och där den som vill kan lämna tips.

–Det är lysande för bagerier som behöver hittas och för brödätare som vill ha bättre upplevelser, säger Per Åström, upphovsman till Surdegskartan.

Han hoppas och tror att surdegsintresset ska hålla i sig.

–De flesta föredrar bra ingredienser framför fabrikskemi. Dessutom tror jag att allt fler börjar storhandla på nätet och får varorna levererade hem till dörren. Då behöver man fylla på med lite mjölk, bröd och liknande under veckorna och då är det kul att köpa något extra. Om du bara behöver nytt bröd så är det roligare att springa in i ett bageri än en vanlig mataffär. Det är dessutom en upplevelse om man tänker på att man äter med ögonen också, säger Per Åström.

lotta.ringdahl@svd.se

Lotta Ringdahl

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons