ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Den heliga jungfrun en krigisk general

I den latinska världen har Maria har inte bara setts som kristenhetens moderliga beskyddare, ofta har hon också betraktats som politisk krigare och använts för att legitimera våldshandlingar. På väggmålningar i Santa Fe kan jungfrun ses avbildad med ena benet höjt i en karatespark.

Publicerad

En konflikt bröt ut 1998 i Santa Fe, New Mexico. Rektorn för en av stadens skolor hade förbjudit eleverna att komma dit i vad hon kallade gängrelaterade kläder. Förutom stora, löst hängande byxor bannlyste rektorn bland annat t-tröjor prydda med Vår fru av Guadalupe, en bild av jungfru Maria stående på en månskära, iklädd en blå, stjärnbeströdd skrud. Förbudet rörde upp starka känslor, inte minst bland de många mexikanskättade elevernas föräldrar. De föräldrar som uttalade sig i medierna menade att rektorns beslut inte bara var ett brott mot religionsfriheten, utan också ett allvarligt angrepp på deras identitet som mexikaner i USA. Guadalupe kan utan överdrift betraktas som ryggraden i den mexikanska religiositeten. Hennes betydelse för många av de latinamerikaner som lever i USA kan knappast överskattas. Bilder av Guadalupe återfinns i kyrkor och hem, men också på bussar och barer, över hela Mexiko såväl som i det latinska USA. Den katolske ärkebiskopen av Santa Fe sällade sig till kritikerna av
förbudet och påpekade att ”denna heliga bild, som är så viktig för oss katoliker, inte ska attackeras, bara för att några få missbrukar den”. Efter ärkebiskopens ingripande drog rektorn tillbaka förbudet mot t-tröjorna.
Kontroversen i Santa Fe är ett tydligt exempel på hur starka känslor jungfru Maria fortfarande väcker hos många människor. Konflikten visar också att hennes bild kan tolkas på mycket olika sätt. Om ungdomsgängen i Santa Fe använde Guadalupe som symbol var det inte heller första gången Maria brukats för att legitimera våldshandlingar. I sin bok Mary, Mother and Warrior: The Virgin in Spain and the Americas. (University of Texas Press, 2004, 366 sidor), analyserar den amerikanska historikern Linda B Hall olika tolkningar av Maria från medeltid till nutid. Boken är en färd genom den latinska marianska geografin - från Spanien via de spanska kolonierna på andra sidan Atlanten till de självständiga latinamerikanska staterna och det i dag alltmer spanskspråkiga USA.
Genom den katolska kyrkans
historia har Maria inte bara setts som Guds och alla kristnas moderliga beskyddare; påfallande ofta har hon också betraktats som krigare. Med exempel från den iberiska världen pekar Linda Hall på Marias dubbla roll. Under medeltiden, under de kristnas långdragna kamp mot muslimerna på den iberiska halvön, sades Maria vid flera tillfällen ha uppenbarat sig som härförare. Liknade historier återges i krönikor om de spanska erövringarna i Amerika. I den kämpande kyrkans tjänst uppenbarade sig den heliga jungfrun i striden, dödade motståndare och ingöt mod hos erövrarna. Inte ens i vår egen tid har Marias roll som krigare upphört. Långt in på 1900-talet har ledare i Spanien och Latinamerika betraktat den heliga jungfrun som ett slags andlig general i kampen mot kommunismen.

Laddar…