Jimmie Åkesson anklagas för att ljuga

Jimmie Åkesson påstod i går i SVT att han inte kände till vilket slags parti SD var när han gick med i mitten på 90-talet. Det motsägs från flera håll. Även uppgifterna om att det fanns många invandrare där han växte upp får mothugg.

Mira Hjort
Publicerad
Annons

Sverigedemokraternas bakgrund i nazismen är väl belagd – partiet bildades 1988 ur den nazistiska organisationen Bevara Sverige svenskt. Så sent som 1996 brände partimedlemmar under ett möte i Höör böcker om förintelsen, iklädda naziuniform intill en stor flagga med ett hakkors. Då hade Jimmie Åkesson varit SD-medlem i den närliggande kommunen Sölvesborg i ett år. Men när han i SVT:s program Nyfiken på partiledaren i går fick frågan hur han kunde gå med i ett parti fullt av nazister, hävdar han att han inte märkte det, att han inte visste så mycket om partiet och att det i princip inte fanns några sverigedemokrater där han växte upp. Men nu anklagas Jimmie Åkesson för att förvränga historien.

Daniel Poohl, chefredaktör för den antirastistiska tidskriften Expo, skriver i en debattartikel i Dagens Industri att Jimme Åkesson inte kan ha missat vilket parti han gick med i. Han hänvisar till Sverigedemokraternas jubileumsbok ”20 röster om 20 år”, där Åkesson beskriver hur han från första dagen hade en stark ambition att förändra partiet och att han såg de ”politiska, organisatoriska och personella felen.” Det visar att Jimmie Åkesson hade bra koll på partiet, menar Daniel Poohl.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons