Recension

High crimesFörutsägbart och inte värt biobiljetten

Publicerad
Annons

Ashley Judd och Morgan Freeman bekämpar tillsammans militären.
Foto: Bruce Talaman

Rättegångsdramer är en svår genre. De bästa har liksom redan gjorts, Tolv edsvurna män, Myteriet på Caine för att nämna några klassiker. Det ska till något alldeles extra för att konkurrera med dem.
I High crimes har man hittat på den osannolika situationen att en kvinnlig advokat får försvara sin man i en amerikansk militärdomstol. Mannen är anklagad för massmord i San Salvador under jakten på en av USA eftersökt terrorist.
Det är en förutsättning som det inte går att tro på även om Ashley Judd sliter aldrig så hårt i huvudrollen. Vid sin sida på försvarsbänken har hon en helt oerfaren nykomling och en garvad veteran och före detta fyllbult spelad av Morgan Freeman.
Meningen är att vi ska oroa oss för diverse felsteg, som också inträffar. Här finns kort och gott inte en enda vändning som inte går att förutse. Att svart och vit av olika kön skulle kunna vara något annat än kompisar i amerikansk film är till exempel fortfarande en omöjlighet.
En annan av filmens förutsättning är att alla höga militärer är skurkar och tar till vilka medel som helst för att sanningen inte ska komma fram. Det är inte heller trovärdigt. High crimes känns som en skugga av en rad halvdåliga rättegångsfilmer som man redan sett. Som tv-underhållning en sen kväll hade den dugt, på bio räcker det inte.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons