Analys

Jan Blomgren:Mördad advokat leder till diplomatisk kris

Jan Blomgren

Den ryske advokaten Sergej Magnitskij avslöjade en av de största skandalerna i rysk historia och torterades sedan till döds i häkte. Fallet har fått allvarliga internationella konsekvenser och förklaringen är att spåren leder till Kremls innersta – försvarsminister Anatolij Serdjukov och därmed också president Vladimir Putin.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

Den 36-årige affärsjuristen Sergej Magnitskij arbetade på advokatfirman Firestone Duncan i Moskva, vilken representerade investmentbolaget Hermitage (i början av 2000-talet Rysslands största portföljinvesterare). När Hermitage 2005 utsattes för en rad märkliga aktioner började Magnitskij sin undersökning. Han upptäckte bland annat att ägare till företag som stulits från Hermitage förfalskat dokument och fått tillbaka skatteinbetalningar på 230 miljoner dollar, cirka en och en halv miljard kronor.

Magnitskij namngav två höga officerare på inrikesministeriet, överstelöjtnant Artiom Kuznetsov och major Pavel Karpov, samt chefen på skattekontor nummer 28 Olga Stepanova som tre av huvudpersonerna i det största skattesvindleriet någonsin i Ryssland.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons