Designad vardag firar tio år av framgång

Designtorget fyller tio år. Från början en liten experimentell försäljning på Kulturhusets bottenvåning. Nu en butikskedja med filialer över hela Sverige. Nyligen dessutom delvis uppköpta av Åhléns.

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

I julklappstider har ett besök på Designtorget närmast blivit något av en shoppingkulturtradition. Besökaren möts av en opretentiös prylglädje på något vis förankrad i skandinaviskt demokratisk designtradition. En viss ”trängsel bland handgjort”-känsla i stil med den man kan uppleva på till exempel Konstfacks julmarknad råder, en känsla som skulle kunna säga utgöra Designtorgets ”själ”.
På ett mer konkret plan fungerar torget som en räddningsplanka för den presentdesperate, som kallt kan räkna med att hitta något att slå in i paketet.
Designtorget öppnade hösten 1993 under bitande lågkonjunktur, särskilt kännbar för konsthantverkare, formgivare och arkitekter, i Kulturhusets mest undanskymda problemskrymsle, en uppvärmningsvrå intill toaletter och fik. Från Kulturhusets sida en yta man inte riktigt kunde nyttja. Men samtidigt en plats med det mest extrema cityläge man kan tänka sig, intill ”akvariet”, glasburken under rondellen vid Sergels torg.
Arkitekten Jerry Hallström, med konsultuppdrag åt
Kulturhuset, fick idén att hyra ut lastpallar till designers som ville visa upp sig. Till priset av hundra kronor om dagen och 20 procent i kommission på det som såldes.

I dag har han nyligen sålt sin firmaandel till Åhlénsägda NovAx. Designtorget är en kedja med sex butiker på prominenta platser i Sveriges tre storstäder, samt en helt nyöppnad lokal i Täby centrum. En successtory som, från att ha omfamnat den strama, nyenkla träblonda svenska linjen som rådde i 90-talets gryning, har blivit allt bredare och folkligare. Frågan är naturligtvis hur det ska gå med designtorgets ”själ”.
Företagsledningen försäkrar att allt kommer att fortsätt som hittills. Det ska inte vara någon risk att designtorgen fylls upp av bulkvaror som också finns i butiker som kedjorna Lagerhaus, Granit eller Åhlénsvaruhusen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons