Dublin är hett i år

Målningen A Morning av Jack B Yeats från1935-36 ingick i Samuel Becketts egen samling.
Målningen A Morning av Jack B Yeats från1935-36 ingick i Samuel Becketts egen samling.
Publicerad
Annons

När luften dallrar över gatorna i sommarens rekordvärme funderar dublinbor och turister över klimatförändringar och närmaste tillfälle till svalka.
Ett sådant finns inne på National Gallery of Ireland. I dag startar 150-årsfirandet av författaren, dramatikern och nobelpristagaren George Bernard Shaws (1856-1950) födelse. Bland annat framhålls hur den unge Shaw tog med sig intryck från museet till sitt litterära skapande.
Detsamma gäller nobelpristagaren Samuel Beckett (1906-1989). Hans konstnärliga intresse och konstinnehav är kanske inte känt för en bredare allmänhet. I jubileumsutställningen visas 40 verk med Beckett-anknytning, allt ifrån 1500-talsverk av Pietro Pergunio, Albrecht Dürer till Paul Cézanne, Edvard Munch och inte minst Becketts gode vän Jack Butler Yeates (1871-1957). Denne började som serietecknare och romanillustratör för att utvecklas till en centralgestalt i irländsk modernistiskt och naturalistiskt måleri. Men han skrev även romaner och essäer, kanske inspirerad av storebror William
Butler Yeats, nobelprisbelönad poet.
Dublin är hett - i år också.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons