Drömmen om en äkta Strindberg

En auktionshandlare i Gävle ropar in en trasig tavla för 60 kronor. Tretton år senare försöker han fortfarande bevisa att det blåskimrande skärgårdsmotivet är August Strindbergs sista målning.

Christian Daun
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Att det luktade gammal fylla i bilen var inte Sven-Erik Petterssons fel. Auktionshandlaren såg alltid till att hålla sig i skinnet på midsommarafton, och gårdagens firande hade inte varit något undantag. Redan under eftermiddagen hade han gått över till mineralvatten. Han ville vara ”körbar” inför midsommardagsauktionen i Älvkarleby. Det hade utvecklat sig till en fin liten tradition att åka dit tillsammans med kompisarna Sara, ”Mattan” och ”Vesslan”; den trio som nu spred spritångor i hans orange Ford Granada.

Innan auktionen började gick Sven-Erik runt och inspekterade föremålen. Ett gäng 50-talsstolar med stoppad sits väckte hans intresse. Annars inget. Ganska snart knatade hans uttråkade vänner bort till Laxöns hotell för att kurera kalassjukan med en silltallrik och en sup. Sven-Erik fortsatte på egen hand.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons