Svidande FN-kritik mot Sverige

Många länder uttryckte oro för ökad främlingsfientlighet när Sverige på måndagen granskades i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

– Oron för hatbrott och diskriminering är relevant, men vi är fast beslutna att bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger kabinettssekreterare Annika Söder till SvD.

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

På måndagen hamnade Sverige under lupp för andra gången om hur väl landet följer FN:s konventioner för mänskliga rättigheter. Inför granskningen hade FNs kontor för mänskliga rättigheter sammanställt en rapport med kritik från flera FN­-kommittéer om ökande hatbrott, islamofobi, antisemitism, våld mot kvinnor och diskriminering av romer i Sverige. Denna kritik och oro återkom i flera länders inlägg på måndagen vid mötet i Genève där ett 90­-tal länder talade.

– Rapporter om ökad rasism och främlingsfientlighet i Sverige är djupt oroande. Diskriminering av romer, muslimer och migranter, hatbrott inklusive bränder mot moskéer samt det hemliga romregistret bör särskilt uppmärksammas, speciellt i ljuset av fler neonazistiska och rasistiska rörelser, sade Essameldin Ahmed, Egyptens representant vid mötet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons