Recension

GodzillaGodzilla får för lite svängrum

Efter fiaskot i slutet av 90-talet gör Hollywood ett andra försök att ta sig Godzilla. Den här gången får själva skräcködlan med beröm godkänt, men tyvärr alldeles för lite svängrum.

Publicerad
Annons

Det är 60 år sedan Godzilla, på japanska Gojira, först såg dagens ljus som ett muterat resultat av amerikanernas provsprängningar i Stilla havet. Filmen var en succé i hemlandet – skräcködlan blev en metafor för den amerikanska kärnvapenmakten, men togs även väl emot i USA. Filmstudion Toho har till dags dato kläckt ur sig 28 filmer med Godzilla i huvudrollen – först som en skräckinjagande förstörare, sedan som barnens hjälte (i slutet av 1960-talet såg han ut som en gullig Ninja Turtle) för att nu åter närma sig det ursprungliga utseendet.

”Han” förresten – det var först i den amerikanska översättningen som ödlan gick från ”den” till ”han”, vilket eventuellt kompenseras av att Godzilla lägger ägg i Roland Emmerichs film från 1998. Men just den filmen ska man tala tyst om i Godzillakretsar – den varanlika Jurassic Park-besten godkänns inte bland ödlepuritanerna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons