Kristen afghan kan slippa dödsstraff

En afghansk man som hotades av dödsstraff i Afghanistan får nu sitt fall omprövat, och återfår friheten i väntan på en ny juridisk process. Fallet är känsligt för Afghanistans regering som har byggt upp goda relationer till USA och väst.

Publicerad
Abdul Rahman med en översättning av Bibeln i sin hand.

Abdul Rahman med en översättning av Bibeln i sin hand.

Annons

40-årige afghanen Abdur Rahman konverterade från islam till kristendom för 15 år sedan i samband med att han arbetade för en organisation i Pakistan där katoliker berättade om sin tro. Han har därefter bott i Tyskland innan han återvände till Afghanistan.

Det afghanska rättsväsendet bygger på en blandning av de islamska sharialagarna och civil rätt. Enligt sharialagar ska avfällingar som överger den muslimska tron straffas med döden. I Afghanistan finns mäktiga konservativa krafter som kräver att sharialagarna följs, och den västvänlige presidenten Hamid Karzai tvingas till en svår balansgång. Ett dödsstraff mot en konvertit skulle påverka relationen till främst USA som har tusentals soldater i Afghanistan, dels för att jaga terrorister, dels till skydd för Karzai och hans regering. Fallet med Abdur Rahman följs med stort intresse i USA.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons