Valaffischerna som har gått till historien

Historiskt sett har de politiska partierna i Sverige aktat sig för allt för mycket skrämselpropaganda. Ett undantag var 1920- och 1930-talen då symboler som bläckfiskar och kosacker skulle få väljarna att hicka av rädsla. I boken Politik i det offentliga rummet har författarna valt ut några av de mest iögonfallande och tidstypiska valaffischerna genom åren. SvD:s Johanna Ekström har intervjuat Nicklas Håkansson, medievetare vid Göteborgs universitet och en av medförfattarna till boken. Klicka dig vidare för att se ett urval av historiska valaffischer.

Publicerad
Annons

Kommunistiska partiet 1932: ”Det här är ett exempel på tydlig klassretorik från tidigt 1900-tal. Det är arbetaren som sliter sig från bojorna, det är staden och soluppgången. Det här är en affisch som absolut inte går att missförstå från en tid när människor i stort röstade utefter klasstillhörighet.”

Högerpartiet 1964: ”Den här symboliserar sin tid på ett bra sätt. Allting är väldigt uttänkt, vilket är typiskt för 1950- och 1960-talen. Det var en period med förhållandevis små ideologiska skiljelinjer, dessutom är det tydligt att man anammade reklamestetiken. Budskapen blev mer nedtonade och professionellt förpackade under efterkrigsiden.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons