Recension

World war ZBrad Pitt räddar världen från de odöda

ZOMBIES Brad Pitt vill bli sin egen actionhjälte med en bred biopublik. Och det märks att filmskaparna har satsat på garanterad avkastning. Ändå är inte ”World war z” helt hopplös, utan bjuder på en hel del nagelbitarspänning.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

Brad Pitt och Leonardo DiCaprio slogs om filmrättigheterna till Max Brooks roman ”World war z” redan innan den publicerades 2006. Pitts produktionsbolag Plan B, knutet till Paramount, vann budgivningen, och J Michael Straczynski (”Changeling”, ”Babylon 5”) fick i uppdrag att skriva ett filmmanus utifrån boken som har formen av vittnesmål från människor som överlevt en global zombieepedemi, inspirerad av Studs Terkels ”The good war” om andra världskriget. Men Paramount och regissören Marc Forster (”Monsters ball”, Bond-filmen ”Quantum of solace”) fick kalla fötter, slängde ut Straczynski och stöpte om filmen till en mer konventionellt berättad historia, där Brad Pitt i rollen som beskyddande familjefar och kompetent ledare står i centrum.

Det är uppenbart att Brad Pitt velat bli sin egen actionhjälte och haft en bred publik i åtanke. Det innebär inte att filmen är helt hopplös, men man anar att den stympats på en del innovativa lösningar och politiska dimensioner till förmån för en garanterad avkastning. Till exempel är det inget jätteproblem när den brittiske forskare som ska lösa zombieepedemins gåta råkar dö. Han har hunnit ge Gerry Lane en snabbkurs i sin teori om virusets egenskaper, och Gerry är snart gåtan på spåren. Med lite sunt förnuft kan vilken redig amerikan som helst rädda världen. Det behövs ingen tjusig utbildning för det. Sedan kan han ta hand om sin familj igen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons