Adjö 50-tal! Hej 90-tal!

ÅRTIONDE Klubbar, bloggar och tv-serier – på flera håll inom populärkulturen plockar man nu upp inspiration från 1990-talet. Det gäller även modevärlden, som nu har släppt taget om 50-talet.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I nära ett decennium har 1950-talet varit i fokus i mode, inredning och populärkultur. Längtan efter blankkammade rockabillies, poserande pinuppor, pyntade cupcakes, Stig Lindbergporslin, sjömanstatueringar, ”Mad men-mode” och vintageklänningar har verkat omåttlig. Gamla Brogatan i Stockholm, som länge varit shoppinggatan för punk- och emokläder, domineras nu av amerikanabutiker med vintage och rockabillyparafernalia. 50-talsvurmandet har blivit den dominerande subkulturen. Men efter en stark trend kommer alltid en motreaktion.

I skarp kontrast till 50-talets färgglada superfeminina och supermaskulina estetik kommer 90-talet som den stora inspirationskällan. I jämförelse är modet androgynt, smutsigt och avsevärt galnare. Men precis som när 70-talsmodet för första gången kom tillbaka gäller en förskönad nostalgi, formad efter en ny skara konsumenter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons