ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Carolina Neurath:

Pricksäkra insiders brädar börsen

Carolina Neurath

Det kan givetvis ha flera olika förklaringar, men när en person med god insyn i ett börsbolag säljer aktier kan det finnas orsak att vara uppmärksam. På samma sätt kan det vara en bra idé att snegla mot toppchefernas agerande när de köper aktier i de egna bolagen.

Carolina Neurath
Publicerad

Vad som sker i omvärldsekonomin har visserligen inte företagsledare visat sig vara bättre på att förutspå än andra. Men få har så god kännedom om ett bolag som dem som styr det. Augusti var inte bara en av de skakigaste börsmånaderna på länge, det sattes också nytt rekord hos svenska insynspersoner. Både aktiviteten och andelen köp hos bolagens egna befattningshavare satte under månaden nytt rekord.

Under samma månad har privatpersoner gjort sig av med aktier, visar siffror från nätmäklarna. I snitt gjordes 46500 affärer per dag hos Nordnet, vilket är en ökning med över 100 procent jämfört med juli. Medan det hos Avanza Bank genomfördes 50200 affärer per dag i snitt under augusti. Det motsvarar en ökning med 88 procent jämfört med månaden innan. Och det var ett övervägande säljtryck som präglade handeln. Netto såldes aktier för 450 miljoner hos Nordnet, och 700 miljoner hos Avanza.

Laddar…