Sammanfattning av konflikten

Vad handlar konflikten i Ukraina om, vad har hänt och hur har omvärlden reagerat? Bläddra dig fram i denna sammanfattning.

Mira Hjort
Publicerad
Annons

Ryska soldater tillsammans med en man med en rysk flagga utanför den ukrainska militärbasen i byn Perevalne, utanför Simferopol, Ukraina.

I slutet på november backade Ukraina från förhandlingarna med EU om ett associations- och handelsavtal och meddelade att de inte kommer skriva på. Det utlöste demonstrationer på Självständighetstorget i Kiev som till en början var fredliga, men så småningom utmynnade i våld. Förrförra veckan dödades under två dagar minst 50 människor. Ukrainas president Viktor Janykovytj flydde Ukraina och en ny tillfällig samlingsregering utnämndes. På Krimhalvön, där en majoritet av befolkningen är rysktalande och Ryssland har en flottbas, stormade proryska demonstranter två regeringsbyggnader och hissade Rysslands flagga. Det visade sig vara början till en rysk övertagning av Krimhalvön. Ryssland satte i torsdags igång vad de sa var en beredskapsövning nära gränsen till Ukraina och gjorde uttalanden om att de skulle göra allt för att skydda ryska medborgares intressen utomlands. Ukraina svarade med att alla militära rörelser från Ryssland utifrån det avtalade området där flottbasen ligger skulle ses som en militär aggression. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons