Recension

Jellicoe roadJellicoe road är allt och lite till

MÅNGA BOTTNAR Många har redan läst den på engelska, nu kommer den på svenska. SvD:s recensent tvekar inte: detta är en av de bästa ungdomsromaner hon läst.

Lisa Bjärbo
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är någonting med australiensiska Melina Marchettas ”Jellicoe road” som biter sig fast, och sitter kvar långt efter läsningen. För drygt ett år sedan började det pratas om den i Sverige, på bloggar och på twitter. Folk läste på engelska och älskade, diskuterade, jämförde, listade favoritscener, läste om. Jag vet det här, för jag gjorde samma sak själv. Nu har boken översatts till svenska, och jag läser igen, mer noga den här gången. Och försöker sätta fingret på exakt vad det är jag faller för.

Är det den skickligt uppbyggda mystiken kring bilolyckan som en gång inträffade på Jellicoe road, med alla ledtrådar som placeras ut i berättelsen efter hand? Definitivt. Är det humorn som lyser igenom, framför allt i karaktärernas dialoger? Absolut. Är det att boken får mig att gråta tills jag hulkar? Säkert. Men framförallt tror jag att det är persongalleriet det hänger på. Taylor, Jonah, Ben, Raffaela, Chaz och Jessa – jag ser på dem som verkliga personer. Sällan har jag stött på så bra uppbyggda karaktärer som i den här boken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons