Hemliga operationen som slutade i tragedi

– Det här handlade inte bara om Kassig. De här personerna hade börjat bli väldigt arga över att IS fortsatte kidnappa och döda hjälparbetare och journalister. De var väldigt bekymrade över att IS löpte amok, säger Stanley Cohen.
– Det här handlade inte bara om Kassig. De här personerna hade börjat bli väldigt arga över att IS fortsatte kidnappa och döda hjälparbetare och journalister. De var väldigt bekymrade över att IS löpte amok, säger Stanley Cohen. Foto: Uncredited / TT / NTB Scanpix

Peter Kassigs liv gick inte att rädda. Amerikanen mördades av IS i november. Men strax innan pågick en hemlig räddningsoperation, ledd av en kontroversiell advokat från New York. Han hävdar att Washington saboterade insatsen. Och han påstår i en intervju med SvD att USA är på väg att förlora kampen mot IS i Irak och Syrien.

Erik Bergin
Publicerad
Annons

WAYMART, PENNSYLVANIA. Telefonen ringde tidigt i oktober i Stanley Cohens kombinerade advokatkontor och bostad på Lower East Side, Manhattan.

Samtalet kom från ett palestinskt flyktingläger i Libanon. Det skulle visa sig leda till en smått osannolik och topphemlig diplomatisk operation i syfte att rädda den amerikanska hjälparbetaren Peter Kassig från halshuggning, en operation med tentakler in i Islamiska Statens högsta ledning – och med Stanley Cohen i förarsätet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons