Analys

Gösta Carlberg:Aktiespararen: Säkrast att vänta med köp

Gösta Carlberg

Autoliv är ett välskött företag som är världsledande inom säkerhet i personbilar. Men nu är aktien lite för dyr och tidningen Aktiespararen väljer att avvakta.

Publicerad
Annons

Ifall någon skulle komma med ett förslag på en stabil aktie som år efter år utklassar index skulle blir de flesta intresserade. Om du därefter får veta att samma bolag har en marknadsledande och hundraprocentig exponering mot bilindustrin, skulle du reflexmässigt rygga tillbaka med dämpad entusiasm. När du slutligen får veta att samma bolag verkar inom ett tillväxtsegment och med enstaka undantag kontinuerligt höjt utdelningen, samt gör stora återköp av aktier. Ja, då skulle du nog knappt tro att bolaget fanns. Men det gör det och svaret stavas Autoliv.

Bolaget ett av världens största säkerhetsföretag med över en tredjedel av den globala marknaden. Branschen delar upp försäljningen inom två nischer, så kallad aktiv och passiv säkerhet. Inom passiv säkerhet räknas Autoliv som störst i världen. Här hittar vi klassiska produkter som bilbälten, krockkuddar och produkter för att undvika whiplash. Aktiv säkerhet handlar mer om avancerade system, ofta med radar, för att kunna bromsa i tid, varna för döda vinkeln, automatisk avbländning, trötthetsvarnare och fartigenkänning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons