ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

50 nyanser av grönt på mässan

Inget vårtecken är så säkert och definitivt som Trädgårdsmässan. Den rymmer minst 50 nyanser av grönt. Under fyra dagar möter 375 trädgårdssällskap, -firmor och plantskolor tiotusentals entusiaster. Samlarna och amatörerna korsar varandras vägar på väg till en uppsjö av föredrag eller på jakt efter rariteter, sättpotatis eller en ny uppsättning pelargoner.

Lars Ring
Publicerad

Trädgårdsmässan är på en gång en marknad, mötesplats och populär vårritual. ”Nordiska trädgårdar 2015” heter evenemanget egentligen. Stockholmsmässan samarbetar med FOR, Fritidsodlarnas riksorganisation, för att säkra att experter av alla slag är på plats. En av poängerna med mässan är ju att prata med alla dessa människor. För året har man också, vid sidan av C-hallen, öppnat B-hallen för allt som har med byggnation, jacuzzir eller Attefallshus att göra. Mässan fungerar också som anledning att marknadsföra saker och ting. Pelargoner, exempelvis. Violino heter årets sort, en starkt ceriserosa sak. Här – hos Larsviken – kan man också köpa årets potatis Princess och få reda på att Inkapotatis från Sydamerika säljer som smör. Intresset för koordinerad samplantering med rabattväxter och grönsaker är också mycket stort.

Äppelträd och vinbärsbuskar är det som mest fyller svenska trädgårdar, berättar Solveig Sidenbladh från FOR men just på Trädgårdsmässan är det som mest dominerar pelargoner, fröer och holländska lökar – känn den starka lukten/doften (välj själv) av kejsarkrona. Detta år syns också mycket trädgårdsmöbler och ätbart. Så passa på att provsmaka av utbudet innan blodsockret faller. På invigningsdagen i går var det mycket folk redan vid lunch. Ta ett djupt andetag innan inpasseringen, tänk på det gamla talesättet från Eddan att ”man är mans gamman” i stället för att drabbas av panik.

Laddar…