Stockholms eget Chelsea

För drygt två år sedan flyttade galleri Brändström och Stene till den gamla industrifastigheten bortom Vanadisplan. Nu följer flera av Stockholms främsta gallerister efter till samma adress. Det blir alltmer tydligt att Stockholm får sitt eget Chelsea, konstkvarteren framför and­ra i New York, i Vasastan.

Clemens Poellinger
Publicerad
Annons

Redan i mars flyttar Natalia ­Goldin gallery in på Hudiksvallsgatan. Sedan följer Christian ­Larsen med in i det stora tegel­huset, ­ritat av Stadshusarkitekten Ragnar Östberg på 30-talet och för många gör-det-själv-stockholmare känt som adress för välsorterade ­butiken Grönmarks järn & maskin. I april-maj öppnar även galleri Nordenhake åter i Stockholm efter att under flera år enbart ha varit verksamma i Berlin. Och efter sommaren presenterar Andréhn-Schiptjenko sin första utställning i nya lokaler vägg i vägg.

Precis som i New York är det före detta industrilokaler som är attraktiva för moderna gallerister, snarare än före detta butiker med skyltfönster mot fina Östermalmsgator. Lägre hyror är naturligtvis en avgörande orsak. Men också själva känslan och möjligheterna i utrymmena.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons