Recension

När duvorna försvannKöksvägen till Estlands historia

I sin roman om en anpasslig författare och hans fru skildrar Sofi Oksanen ett land som bollas mellan ockupationsmakter. Det är i köket som de stora sakerna sker hos Oksanen, skriver Elise Karlsson.

Elise Karlsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I ett hus bor en man och en kvinna, make och hustru. I huset sprider sig en doft av bränd mjölk, här ligger rester av tuber med glycerin, av tabletter, på golvet i köket krossat porslin. Hon verkar galen, den där kvinnan som förslösar sina dagar med att rastlöst röra sig från den ena sidan av hemmet till den andra. Maken härdar tålmodigt ut, men ju mer vi får veta om honom, desto mer undrar vi – är det verkligen hustrun som är galen?

Andra världskriget var en turbulent tid i Estlands historia. Landet hann ockuperas av Sovjetunionen, för att därefter tas över av Tyskland, och sedan åter hamna i Sovjetunionens händer. Vad för slags medborgare och människor kom ur denna tid, och under Sovjetunionens följande styre? Det är bland annat om det som Sofi Oksanens senaste roman, ”När duvorna försvann”, handlar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons