Analys

Johan Myrsten:Grå hök får ta över japanska knutar

Johan Myrsten

problemtyngD Återuppbyggnaden efter tsunami­katastrofen och kärnkraftens framtid är bara två av alla problem som väntar på lösningar i Japan, som nu fått sin sjätte premiärminister på fem år. Till skillnad från många andra japanska politiker vill Yoshihiko Noda höja skatterna, men frågan är vad han kan få igenom i det splittrade parlamentet.

Johan Myrsten
Publicerad
Annons

Det utbröt knappast någon dans på gatorna när finansministern Yoshihiko Noda den 29 augusti valdes till ny ledare för Demokratiska partiet (DPJ) och dagen därpå efterträdde Naoto Kan som Japans premiärminister. Många i omvärlden undrar också om de ska bry sig om vem som för tillfället leder Japans regering, eftersom landet har bytt premiärminister en gång om året sedan Junichiro Koizumi avgick 2006.

Bara två år efter att DPJ bröt liberaldemokraternas mycket långa maktinnehav har regeringspartiet nu bytt ledare för tredje gången. Men Yoshihiko Noda stöds i de första opinionsundersökningarna av två tredjedelar av folket för sina maningar till enighet i det egna partiet och samarbete med liberaldemokraterna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons