Hårdare ton om flyktingar på sociala medier

Flyktingfrågan fortsätter att engagera på sociala medier, men efter höstens våg av engagemang hörs nu allt fler röster som ifrågasätter flyktingarna och vill se färre asylsökande. Det visar den genomgång som SvD gjort tillsammans med omvärldsbevakaren Lissly.

Marit Fahlander
Publicerad
Annons

I november: Parisdåden. I december: Id-kontrollerna. I januari: Sexuella trakasserier. Ämnena som debatteras på Twitter, Facebook, Instagram, bloggar och svenska forum ger en bild av en turbulent höst och vinter. Förändringarna märks även i vilka åsikter som sprids.

SvD har tillsammans med Lissly analyserat de 100 mest delade inläggen för november, december och januari. De har delats in i tre kategorier: De som uttrycker sympati för flyktingar och/eller ett generöst flyktingmottagande (sympati), de som ifrågasätter flyktingarna och/eller vill se en restriktivare politik (kritik), samt de som förmedlar nyheter utan att framföra en åsikt, alternativt är kritiska utan att rikta udden mot flyktingarna eller antalet flyktingar (neutral/oklar).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons