Pressen dömer ut Saab-affär

När allt tycktes klart och framtiden skulle lösas visade det sig snarare att finansieringsproblemet för hur Koenigsegg Group ska ta över Saab var ofantligt stort. 3 miljarder kronor saknas - pengar som Koenigsegg vill ha i ett överbryggningslån från regeringen. Men regeringen ger kalla handen tillbaka.

SvD
Publicerad
Annons

Domen i pressen idag är hård mot hur Koenigsegg har skött affären och
SvD Näringslivs Jonas Fröberg konstaterar att Saab är närmare nedläggning nu än för en vecka sedan. Han skriver i dagens SvD Näringsliv: ”I går utspelades en av de mest förslagna pr-kupperna genom tiderna – mitt framför våra ögon. En kupp som kastade en slagskugga på det vi först trodde var huvudnyheten igår: att GM och Koenigsegg Group skrivit på ett första utkast till köpeavtal, som dock förutsätter att finansieringen är säkrad.”

Han fortsätter: Det Christian von Koenigsegg gjorde var att, som det tycks i desperation, flytta ut de strandade förhandlingarna med regeringen från statssekreterarrummet i det gamla posthuset på Vasagatan i Stockholm – och ut i medierna. Därigenom hamnade finansieringsfrågan i regeringens knä - vare sig Maud Olofsson och Jöran Hägglund vill det eller inte. Koenigsegg Group torde hoppas att allmänheten ska pressa regeringen att falla till föga och rädda Saab.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons