SD vågmästare i ny SvD/Sifo

Den rödgröna oppositionen har återtagit kommandot i SvD/Sifos första väljarbarometer efter sommaren. Samtidigt har Sverigedemokraterna kommit över 4-procentspärren och blir tungan på vågen om dagens opinionssiffror upprepar sig på valdagen om drygt ett år.

Fredrik Mellgren
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Efter ett kraftigt socialdemokratiskt ras under vintern och våren var läget i stort sett helt jämnt mellan blocken i juni. Ett försprång för de rödgröna på 19,4 procentenheter i februari 2008 hade förvandlats till en minimal ledning på 0,3 procentenheter. Men i dagens mätning har ledningen utökats till 2,9 procentenheter, 48,1 procent för oppositionen mot 45,2 för regeringen.

– Sedan krisen kom över oss i oktober förra året har framför allt socialdemokraterna tappat medan moderaterna gått framåt. Det mönstret verkar nu vara brutet. Den viktigaste politiska diskussionen det närmaste året lär handla om den fortsatta krishanteringen och särskilt vad man ska göra åt arbetslösheten, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons