ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Mutti” Merkel enar familjen

KONSENSUS Angela Merkel må vara visionslös, men när Tyskland går till val nästa helg får hon troligen förnyat förtroende. Författaren Lotta Lundberg skriver om att tyskarna mest är uttråkade inför det som har kallas valiumvalet.

Lotta Lundberg
Uppdaterad
Publicerad

När Sverige visar tv-serien ”Unsere Mütter, unsere Väter” har jag svårt att berätta för mina tyska vänner vilken löjlig översättning filmen fick: ”Krigets unga hjärtan”. Och även om man helst vill ta sig för pannan, säger det så mycket om vad vi förstår och vad vi ärver med avseende på nationell identitet, skuldmedvetenhet och underlåtelse. I Tyskland kan aldrig andra världskriget ”säljas in” som något romantiskt.

Då man i Sverige hissar flaggan intill varje sommarstuga var den tyska fanan oönskad i Tyskland i över femtio år. Men efter fotbolls-VM i Berlin sommaren 2006 blev det plötsligt möjligt att räta lite på ryggen och bröla på tillsammans med de andra nationalromantikerna. Och när svenska hejarklacken sätter på sig vikingahjälmar kunde man under VM i Polen förra sommaren se de tyska fansen lyfta stora plakat mot himlen med fotografier på Angela Merkel med texten: ”Mutti.”

Laddar…