Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

”Steve Jobs förbjöd sina barn att använda Ipads”

Text: Anders Hansen - 7 mars 2018
Annons

Den senaste tiden har mobilberoende varit ett hett ämne. En rad undersökningar visar att det kostar – både i termer av hur vi fungerar rent tankemässigt men också i hur vi mår – att plocka upp mobilen var tionde minut och bombardera hjärnan med 3 000 mobilswipes per dygn.

Men det som säger mer än alla dessa undersökningar är historien om Apples grundare Steve Jobs.

I början av 2010 visade han för första gången upp Ipaden inför en salig publik på ett konvent i San Francisco. Han strösslade superlativ över surfplattan som erbjöd en ”fenomenal, otrolig och extraordinär” möjlighet att få tillgång till internet.

Det han inte berättade var att hans barn inte fick använda den. Jobs ansåg att Ipads var för beroendeframkallande.

Så, hur såg det ut hemma hos Steve Jobs? Det är lätt att tro att en teknikvisionär av hans kaliber skulle bo i ett hem fyllt av datorer och elektronik. ”Har du väggar fyllda med skärmar och Ipads som delas ut till middagsgäster som sötsaker?” frågade en journalist från New York Times.

”Inte ens i närheten”, svarade Jobs och förklarade att skärmtid var strikt begränsat i hemmet. Vid sidan av bannlysta paddor fick barnen oftast inte använda sina telefoner under veckodagarna, utan bara på helgerna – och då i någon enstaka timme.

Steve Jobs var, konstaterade den förbluffade journalisten, en ”low-tech parent”.

Journalisten Walter Isaacson, författare till den bästsäljande biografin om Steve Jobs, tillbringade mycket tid hemma hos Jobs och träffade hans barn ofta.

– De satt aldrig vid datorer eller paddor. De verkade inte det minsta beroende av teknik, berättar Isaacson.

I Sverige använder var tredje barn mellan två och tre år surfplattor varje dag. Samtidigt fick Steve Jobs tonårsbarn inte använda paddor överhuvudtaget. Det verkar som att han låg steget före oss andra. Inte bara vad gäller att utveckla teknik – han hade även en förståelse för hur den påverkar oss.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och släppte i höstas boken Fördel adhd.

Annons