Så som i himmelenVimlar av goda insatser när Pollaks film blir musikal

Huvudrollerna Tuva B Larsen och Philip Jalmelid (vars roller i filmen ”Så som i himmelen” spelades av Frida Hallgren och Micke Nyqvist).
Huvudrollerna Tuva B Larsen och Philip Jalmelid (vars roller i filmen ”Så som i himmelen” spelades av Frida Hallgren och Micke Nyqvist). Foto: Mats Bäcker

I spetsen av musikalversionen av ”Så som i himmelen” står Philip Jalmelid som med exceptionella röstresurser tolkar känslor genom musiken.

Publicerad
Malena Ernman i ”Så som i himmelen”.

Malena Ernman i ”Så som i himmelen”.

Foto: Mats Bäcker
Annons

Före filmens epok hämtade operakonsten gärna sina berättelser i teaterrepertoaren, och inte sällan blev de betydligt starkare som musikdramatik (lex Puccini). På liknande sätt har Kay Pollaks film ”Så som i himmelen” från 2004 förädlats – det som var överdrivet eller pretentiöst i filmen får kraft och intensitet genom musiken.

Historien är följande. Den världsberömde dirigenten Daniel är på väg att stressa ihjäl sig och flyttar tillbaka till sin norrländska hemby, där han inleder en trevande relation med Ica-kassörskan Lena. Men hans starkaste drivkraft är tron på musikens förmåga att öppna människors hjärtan. När han får uppdraget att leda byns kyrkokör förändras livet för många: den hycklande kyrkoherden och hans hustru, den hunsade Gabriella och hennes svinaktige karl. Musikalen ligger mycket nära filmen i intrig och repliker, men här sipprar också in en rännil av befriande humor, med en omisskänslig ton av Edward af Sillén.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons