ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionScenvår 2018

När då dåLjuvligt och skärpt allkonstverk för barn

Lisa Larsson, Vivianne Holmberg och Maria Påhls speglar tillsammans Bobos hela känsloliv  i ”När då då” med Unga på Operan.
Lisa Larsson, Vivianne Holmberg och Maria Påhls speglar tillsammans Bobos hela känsloliv i ”När då då” med Unga på Operan. Foto: Sara Strandlund

Pija Lindenbaums mångbottnade, perspektivrika bildspråk sätter tonen för barnoperan ”När då då”. Här frossar den svikne pojken Bobo i starka känslor.

Karin Helander
Publicerad
Annons

Sagan om skräddaren som inte levererar har inspirerat författaren och illustratören Pija Lindenbaum till bilderboken ”Bidde det då?”, men också till barnoperan ”När då då” (5–9 år). Bobo packar sin väska med gosedjur och åker till pappa. Och Papsen lovar. De ska åka till månen, om lördag. Eller till farmor i Bollnäs. Eller nåt annat. Men Papsen sviker. Det bidde ingenting.

Pija Lindenbaums egensinnigt mångbottnade, färgmedvetna, fiffigt perspektivrika bildspråk sätter tonen för hur scenrummet med en jättefåtölj omfamnas av madrassrutigt i gråskalor. Musikerna som djurfigurer och dirigenten Mattias Böhm som grävling smälter in i tapeten. För att rymma Bobos hela känsloregister görs rollen av sopranen Vivianne Holmberg, skådespelerskan Lisa Larsson och dansaren Maria Påhls som tillsammans lika suveränt som expressivt sjunger, talar, spelar och dansar fram Bobos liv.

Laddar…