ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Forskare: Låt anställda ta sovmorgon av hälsoskäl

SvD Perfect Guide
Publicerad

Alla nattugglor där ute vet hur kämpigt det kan vara att ta sig upp tidigt på morgonen. Nu visar en ny studie att kvällsmänniskor oftare lider av sömnbrist och att oflexibla arbetstider kan vara en hälsorisk.

Forskarna bakom studien föreslår att arbetsgivare ska erbjuda anställda möjligheten att börja och sluta senare på dagen. Det skulle minimera en psykologisk stress – som i sin tur kan påverka både mat- och träningsvanor.

I undersökningen, från University of Surrey och Northwestern University, fann man att dödssiffran hos nattugglor var omkring tio procent högre än bland morgonpigga. Det har nämligen visat sig att sömnbrist, orsakad av sena kvällar och tidiga mornar, ökar risken för hjärtsjukdomar och andra åkommor.

Studien fann även att psykiska problem och sjukdomar som diabetes var vanligare bland kvällsmänniskor. Dessutom kan sömnbrist leda till ohälsosamt drickande och droganvändning.

– Det här är ett samhällsproblem som vi inte längre kan ignorera, sa Malcolm von Schantz, professor inom kronobiologi på University of Surrey.

I studien, som publicerades i tidskriften Chronobiology International, fick över 433 000 personer svara på frågor om deras sömnvanor. Studien pågick i sex och ett halvt år och under tiden höll forskarna koll på deltagarnas hälsa.

Kristen Knutson, medförfattare till studien och professor i neurologi på Northwestern University, anser att det första steget mot flexibla arbetsdagar är att sluta se på sovmornar som ett tecken på lathet:

– Det kan innebära stora hälsorisker för nattugglor om de försöker anpassa sig efter morgonmänniskors rutiner.