Sd lika stora som kd

Allianspartierna fortsätter att knappa in på oppositionens försprång. På en månad har gapet minskat fyra procentenheter, visar SvD/Sifos novemberbarometer. Samtidigt är sverigedemokraterna för första gången lika stora som kristdemokraterna.

Dan Nilsson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Socialdemokraterna fortsätter att tappa stöd i opinionen. Jämfört med SvD/Sifos oktobermätning har partiet i novembermätningen minskat med 2,9 procentenheter och hamnar på 39,6. Så låga tal har partiet inte haft på två år. Nedgången är dock inte statistiskt säker.

Mest dramatiskt är tappet i Stockholmsområdet. Jämfört med förra mätningen minskar socialdemokraterna 7 procentenheter där och hamnar på 28 procent. Regeringspartierna har också fått ett kraftigt ökat stöd i Stockholmsområdet, 54 procent skulle lägga sin röst på något av regeringspartierna om det vore val i dag mot 42,9 för oppositionen. Förra månaden var det en övervikt för oppositionen. I Göteborgsområdet har dock oppositionspartierna fortfarande majoritet med 51,3 procent jämfört med allianspartiernas 45,3.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons