– Äntligen, sade Thommy Berggren

Dramatisk lycka Teatervärlden hälsar valet av Pinter med tillfredsställelse. Särskilt lycklig är Thommy Berggren som efter två uppsättningar av Pinterpjäser blivit vän med dramatikern.

Claes Reimegård, Bo Löfvendahl
Publicerad
Annons

- Fy fan vad jag blir glad! Det är som en dröm. Så jävla underbart. Äntligen! utbrister Thommy Berggren gång på gång.
Thommy Berggren är väldigt uppspelt och synbarligen rörd över Svenska Akademiens val av årets Nobelpristagare i litteratur när vi träffar honom i hans trädgård på Djurgården. Telefonen ringer i ett och hans hår står på ända.
Han har satt upp två av Harold Pinters pjäser, Hemkomsten och Fastighetsskötaren. Den senare sändes även av SVT förra året. För ett halvår sedan fick han manuset till Födelsedagskalaset som Harold Pinter ville att han skulle sätta upp.

– Han är den bästa moderna dramatikern som finns efter Samuel Beckett. Jag är så otroligt förtjust i hans pjäser att jag skulle kunna syssla med dem alltid. De är mystiska, drabbande och hemlighetsfulla. Han kryper på, han tar bort täcket.
Han tycker att Harold Pinter har en speciell, egen stil som inte finns hos någon annan och Akademiens motivering stämmer väl, speciellt ”avgrunden under vardagspratet”.
Han har haft på känn att Harold
Pinter skulle få priset, så förra året satt han framför tv:n vid tillkännagivandet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons