Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Lyxigaste passagerarplanet i världen – har egen vinkällare

Baren och delar av restaurangen på Crystal Skye.
Baren och delar av restaurangen på Crystal Skye. Foto: Courtesy of Crystal AirCruises

Lägg namnet Crystal Skye på minnet – planet där precis alla passagerare flyger VIP. Med sängplats för hela 88 personer och en egen vinkällare med över 200 flaskor vin seglar lyxflyget om allt annat på marknaden.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 6 mars 2018
Annons
Courtesy of Crystal AirCruises
Foto: Courtesy of Crystal AirCruises
Foto: Courtesy of Crystal AirCruises

Crystal Cruises, som normalt jobbar med fashionabla kryssningsbåtar, har nyligen lanserat sitt första flygplan, Crystal Skye. Och det är inte vilken plåtmaskin som helst. Planet är en omgjord Boeing 777–200LR som nu kan titulera sig ”världens största privata jetplan”. Flygplansmodellen brukar kunna ta 300 passagerare, men för att kunna erbjuda den yttersta lyxen för en utvald skara är maxantalet satt till 88 resenärer. De ytor som blivit frigjorda då man dragit ner på antalet passagerare används nu istället för att skapa sociala utrymmen i kabinen.

Det finns möjlighet att grilla kött ombord på planet

Visst finns det andra lyxiga flygplan på marknaden, men inga som erbjuder alla incheckade personer samma luxuösa förmåner. Med andra ord, här flyger alla VIP.

Annons
Annons
Crystal Skyes kabin har många konstverk på sina väggar.

Crystal Skyes kabin har många konstverk på sina väggar.

Foto: Greenpoint technologies
Världens största privata jetplan – Crystal Skye.

Världens största privata jetplan – Crystal Skye.

Foto: Greenpoint technologies
Alla säten, gjorda i engelskt skinn, på Crystal Skye går att omvandla till sängar.

Alla säten, gjorda i engelskt skinn, på Crystal Skye går att omvandla till sängar.

Foto: Greenpoint technologies
Crystal Skyes kabin har många konstverk på sina väggar. Foto: Greenpoint technologies

Den främre delen av planet är omgjord till en komfortabel restaurang. Här finns även en välutrustad bar, komplett med bartender, och en lounge där gästerna kan umgås innan de blir visade till sitt bord. I loungen visas dessutom en välkurerad skara av konstverk att vila ögonen på. Blir det turbulens i kabinen kan du lugnt fortsätta äta, alla stolar har säkerhetsbälte. Crystal Skye har också en egen vinkällare, med hela 200 vinflaskor på lager. Detta är den största vinkällaren som finns ombord på ett flygplan. Middagarna tillreds i kabinens kök och menyn är komponerad av den sydafrikanske kocken Francois Van Zyl, som tidigare arbetade på Etihad Airways. Bland annat har man möjlighet att grilla kött ombord på planet.

Världens största privata jetplan – Crystal Skye. Foto: Greenpoint technologies

Det bränner dock rejält i plånboken för den som vill chartra Crystal Skye – en timmes hyra går på cirka 430 000 kronor. En enkel resa till New York från Stockholm skulle i runda slängar kosta nästan 3,9 miljoner.

Alla säten, gjorda i engelskt skinn, på Crystal Skye går att omvandla till sängar. Foto: Greenpoint technologies

Flyget har sex spatiösa badrum inredda med granit som de 88 resenärerna delar på. Efter att ha intagit både grillad stek och smakat årgångsvin i restaurangen är det välkommet att förvandla sitt säte till en riktig säng. Det är bara att lägga sig ner och dra den äkta cashemere-filten över sig. Är det något mer du önskar så finns det butlers på planet som kan hjälpa dig utöver den service du får från flygvärdinnorna. Bland annat kan de stryka dina kläder eller putsa dina skor, enligt The Telegraph.

Annons