Nordeachefens uttalande om Hitler väcker häpnad

I en intervju med danska affärstidningen Børsen berättar Nordeas personalchef Karen Tobiasen att hon bland andra ”inspireras” av Adolf Hitler. Hon är medveten om att valet är kontroversiellt. Hon menar att Hitler är ett skräckinjagande exempel på att man som ledare kan få människor att göra vad som helst.

Publicerad
Nordeas personalchef Karen Tobiasen.

Nordeas personalchef Karen Tobiasen.

Foto: Nordea
Annons

I den senaste kvartalsrapporten gick Nordeas vd Caspar von Koskull ut med beskedet att 6 000 anställda måste lämna banken. Stämningen i koncernen har varit tryckt efter det beskedet. Det blir knappast bättre av att bankens personalchef (HR-chef) Karen Tobiasen nu gör ett kontroversiellt uttalande i danska affärstidningen Børsen. När Karen Tobiasen – som i intervjun beskrivs som den som ansvarar för Nordeas omställning när över tusentals måste gå – listar ”Tre personer som inspirerar mig” placerar hon Adolf Hitler på tredje plats.

”Adolf Hitler. Det är ett tufft val. För mig är Hitler ett skräckinjagande exempel på att man också kan leda ett folk till att göra fullständigt skräckinjagande saker. När man är ledare skall man förstå att man har ett stort mandat. Det är inte särskilt långt mellan ditt värsta och ditt bästa jag. Det är inte särskilt långt mellan omsorg och grymhet. Som ledare skall du vara medveten om ditt ansvar och din roll”, säger Karen Tobiasen till tidningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons