ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Amatörer

Förmodligen årets bästa svenska film

Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter spelar huvudrollerna i  ”Amatörer”.
Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter spelar huvudrollerna i ”Amatörer”. Foto: Tobias Henriksson/Triart

”Amatörer” når betydligt längre än många andra svenska småstadsskildringar. Att Gabriela Pichler fått ihop en så pass välfungerande helhet trots en mängd infall är imponerande.

Elias Björkman
Publicerad

Hade Gabriela Pichler (manus och regi) och Jonas Hassen Khemiri (manus) velat göra det lätt för sig hade de alla möjligheter: pinsamma kommunslogans (”Flen – en kommun”) och urvattnade säljfilmer är tacksamma ämnen för fars. Men ”Amatörer” är snarare en hyllning till och uppriktig rannsakan av småstadslivet så som det ter sig i dag.

När Lafors kommunledning anar 1 000 nya jobbtillfällen i och med en eventuell etablering av en tysk lågpriskedja gäller det att säkra affären framför näsan på ”potatisstaden” Alingsås. För att sälja in den före detta textilstaden Lafors beslutas om att producera en kommunfilm. Detta nollbudgetprojekt överlämnas, efter en idé av den kommunanställde Musse, till bygdens skolelever, perfekt som ett demokratiprojekt! Allas röster ska få höras, samtidigt som eleverna får filmskapande på schemat.

Laddar…