Ola Wong:De som vill ha klimatdiktatur bör fundera på det

Ola Wong

Greta Thunbergs protest sprider sig i länder med yttrandefrihet men är stendöd i det land som betyder mest för klimatet – Kina. De som vill ha klimatdiktatur bör fundera på det.

Publicerad
Daniel Reinhardt/AP
Foto: Daniel Reinhardt/AP
Inte mycket diskussion om Greta Thunberg på Kinas sociala medier, och den som finns är övervägande negativ.

Inte mycket diskussion om Greta Thunberg på Kinas sociala medier, och den som finns är övervägande negativ.

Annons

Greta Thunbergs skolstrejk har fått tiotusentals följare i länder som Australien, Belgien, USA och Japan. De länderna förenas av att ha demokrati och yttrandefrihet. Men hur är läget i landet som släpper ut mest växthusgaser? Tillsammans med den pekingbaserade researachern Eva Lee har jag försökt ta reda på vad Kina tänker om Greta Thunberg och klimatångest.

Sammanfattningsvis: Kinesisk media har rapporterat om Greta Thunberg, men det har inte lett till någon debatt och det fåtal som kommenterar gillar henne för det mesta inte. Thunbergs tal vid FN:s stora klimatmöte i Polen i december har fått högst blygsamma 20 delningar. Partikontrollerade traditionella medier har inte analyserat hennes skolstrejk, men vanliga kineser har lämnat en del kommentarer på sociala medier. En majoritet av dem är kritiska. De tycker att Thunberg är naiv eftersom ekonomisk utveckling är viktigast av allt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons