Saffran fuskarnas favorit

GULD VÄRT. Världens dyraste krydda har förstås alltid varit utsatt för förfalskningar. Och i år, då saffranspriset är rekordhögt, finns det goda skäl för konsumenten att vara extra mycket på sin vakt.

Mats-Eric Nilsson
Publicerad
Annons

Baka med saffran

Här är några härlig saffransrecept.

Foto: MALIN HOELSTAD

SvD:S MATKRÖNIKÖR

Mats-Eric Nilsson är författare till Den hemlige kocken och Äkta vara. På SvD skriver han om mat som är rätt för säsongen.

om matkvaliteblogg.svd.se
Annons
Annons

I SÄSONG

Kryddförfalskare har funnits i alla tider. Att peppar kan drygas ut med allt från kvistar och sand till ärt- och rismjöl är bara ett av många exempel. Och ju dyrare en krydda är, desto större förtjänster väntar förstås den fuskare som lyckas undgå att bli avslöjad. Alltså är det inte så konstigt att myglandet med den exklusivaste av alla smak- och färgsättare har en lång historia.

Redan i det gamla Rom beklagade sig Plinius d ä över att det mesta saffranet som såldes var mer eller mindre falskt. Samvetslösa handlare bytte ut den kostbara kryddan mot ringblommor eller den tistel som, på grund av sin roll som stand-in, snart kom att kallas safflor. Och även idag riskerar souvenirhungriga turister att komma hem med detta smaklösa substitut – eller vanlig gurkmeja – efter ett besök i något färgstarkt basarkvarter.

Detta traditionella trixande framstår dock som ganska harmlöst jämfört med dagens storskaligt industriella. En gammaldags saffransfuskare kan trots allt straffas om han blir påkommen. Men det storföretag som ersätter den eftertraktade kryddan med ett konstgjort aromämne i dina lussekatter kan lugnt fejka vidare. Fabriksbullarna innehåller visserligen ofta en viss mängd riktigt saffran. Men huvuddelen av smaken kommer från det billiga aromämne som ska maskera att fabrikanten haft för lite av den äkta varan. Ibland behövs dessutom ett färgämne för att få till den rätta, varmt gula, kulören.

Så den som vill vara på den säkra sidan bakar själv. Gärna med världsberömt saffran från spanska La Mancha-området. Men här döljer sig nog ytterligare en bluff. Iranskt saffran är enligt kännarna minst lika bra, om än sämre marknadsfört. Det importeras därför i stor omfattning till Spanien för att säljas vidare under falsk spansk flagg. Dessutom finns sedan 1300-talet utmärkt italienskt saffran från L’Aquila öster om Rom. Och det allra senaste är att gotlänningarna har börjat med lokal produktion till sina saffranspannkakor.

Baka med saffransvd.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons